loader image

Vandaag las ik een vraag over het reinigen van zonnepanelen in onderstaand artikel van Irene van den Berg in katern Geld & Goed van de Persgroep. Het herinnerde mij eraan dat nog niet iedereen weet dat zonnepanelen schoongemaakt moeten worden om zoveel mogelijk energie op te kunnen blijven wekken. Het is een misverstand dat regenwater de zonnepanelen voldoende kan reinigen.

 

Vuile zonnepanelen

Ophoping van vuil uit (fijn)stoffen, bladeren, vogelpoep, zuren in de regen en zouten in de wind zorgen voor rendementsverlies. De regen spoelt vuil niet geheel weg en brengt in sommige gevallen juist viezigheid mee. Uit het bekende onderzoek van Kaldellis & Kokala (2010) blijkt dat vuile zonnepanelen tot 15% aan rendement verliezen. Daarnaast gaan vieze zonnepanelen eerder kapot. 

Reinigen van zonnepanelen

Zonnepanelen moeten dus schoongemaakt worden. Dit mag niet met zeep gebeuren, want dit beschadigt de zogenaamde toplaag die op veel panelen zit. Chemicaliën veroorzaken krassen op het glas op de zonnepanelen. Voor schone en streeploze panelen kan het beste omgekeerd osmosewater gebruikt worden. Osmosewater is geheel gezuiverd water waaruit bacteriën, chloor en metalen gefilterd zijn. Dit is de meest milieuvriendelijke oplossing, vrij van chemicaliën. Het reinigen van zonnepanelen zorgt voor rendementsverhoging tot 15% en verlengt de levensduur van de panelen tot 52%. Bekijk

om een indruk te krijgen van de reiniging. 

 

 

Vraag hier een offerte aan voor het reinigen, zodat ook uw zonnepanelen zoveel mogelijk energie opleveren.

 

Evan de Gelder

Bron: J.K. Kaldellis & A. Kokala. (2010). Quantifying the decrease of the photovoltaic panels’ energy yield due to phenomena of natural air pollution disposal. Klik hier voor het artikel.